AANLEVEREN

Hoe lever ik bestanden aan?

Het is belangrijk dat je je bestanden op de juiste manier aanlevert. Wij geven je een aantal tips om de tijd en kosten voor de drukvoorbereiding tot een minimum te beperken. 👍

Het aanleveren van bestanden
Wij hebben de voorkeur voor het aanleveren van een PDF-bestand met een hoge resolutie.

Wij kunnen ook overweg met InDesign-, Illustrator- of Photoshop-bestanden.

Photoshop is een fotobewerkingsprogramma dat je kunt gebruiken. Perfect voor het leveren van beeldmateriaal, maar alle teksten worden hierin gerasterd waardoor ze minder zuiver kunnen lijken. Dit kan vooral bij kleine lettertypes een probleem zijn.

Als je InDesign en Illustrator gebruikt, vergeet dan niet de gebruikte fonts (lettertypes) en koppelingen (afbeeldingen) mee te geven.

Gebruik liever geen Canva, Photopaint, Paint, PowerPoint, Word, Excel, Publisher, etc… Als je toch wenst gebruik te maken van deze programma’s, bespreek dit dan eerst met onze prepressdienst. Het kan u en ons een hele hoop werk besparen.

 

Documenten opmaken 📏

Paginaformaat
Maak een bestand op in het eindformaat, als uw papier bv. 100 x 150 mm moet zijn zorg er dan voor dat uw document ook deze afmetingen heeft. Maak dus niet zelf snijtekens in een groter document. Als het toch nodig is zelf snijtekens te maken, geef ze dan de kleur ‘registration’.

Afloop
Als uw beelden tot aan de rand van het papier komen, voorzie dan 3 mm afloop. De afloop zet u buiten het documentformaat volledig rondom. Deze afloop wordt nadien weggesneden, zet dus zeker geen tekst in deze ruimte. Laat ook voldoende ruimte tussen de tekst en de paginarand (snijrand), een marge van minimum 5mm is aan te raden. Om aan te duiden waar we mogen snijden voeg je steeds snijtekens toe aan je bestand.

Beeldresolutie
Zorg ervoor dat uw illustraties zoals foto’s logo’s, kortom alle JPEG-, TIFF-formaten en dergelijke voldoende scherp zijn. De resolutie moet minstens 300 dpi zijn om een goed drukresultaat te verkrijgen. Let wel op, een lage resolutie omzetten naar 300 dpi heeft geen enkel effect. Uw illustratie zal hierdoor niet scherper worden. Wij raden dit daarom ook af, wij kunnen dan namelijk niet meer controleren of er laag-resolutie beelden in uw ontwerp aanwezig zijn.

De meeste illustraties die u downloadt van het internet hebben een (scherm)resolutie van 72 dpi en zijn daarom onbruikbaar voor drukwerk!

Quadri druk
Je kan je bestanden aanleveren in CMYK (quadri druk), hierbij worden de 4 basisinkten over elkaar geplaatst om zo je gewenste kleur te bekomen. We krijgen vaak beeldmateriaal dat nog in RGB staat. Als u files aanlevert in een modus zoals RGB of Pantone, worden deze door ons omgezet naar CMYK. Hierdoor kunnen kleurafwijkingen onstaan, bijvoorbeeld minder felle kleuren. Controleer daarom altijd uw illustraties in Photoshop en zet ze om naar CMYK.

Druk in Pantone kleuren
Als uw bestand bestaat uit één of meerdere Pantone-kleuren, zorg er dan voor dat u deze kleuren als steunkleuren aanmaakt. Duidt liefst de juiste Pantone-kleur aan om misverstanden te vermijden.